In 2024 vinden de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Forum Groningen markeert deze politieke strijd met een expositie van het werk van de Amerikaanse kunstenaar Andres Serrano, met een hoofdrol voor de presidentskandidaat waarop alle ogen gericht zijn: Donald Trump. De expositie America & Trump by Andres Serrano is van zaterdag 23 maart tot en met 5 november 2024 in het Forum te zien.

America & Trump by Andres Serrano
De expositie in Forum Groningen bestaat uit een unieke samenstelling van drie werken van Andres Serrano, die voor het eerst samen te zien zijn. Samen vormen ze een reflectie op de Amerikaanse maatschappij en Donald Trump, die na een carrière als ondernemer, vastgoedmagnaat en tv-ster het hoogste ambt van de Verenigde Staten bekleedde en nu opnieuw een gooi doet naar het presidentschap.

De fotoserie America (2001-2004)
Andres Serrano werkte meer dan drie jaar aan de fotoserie America met portretten van onbekende en bekende Amerikanen: van brandweerman tot drugsverslaafde en van Yoko Ono tot Donald Trump. Door de lens van Serrano laten ze ieder op hun eigen wijze het gezicht van Amerika zien.

De multimedia-installatie The Game: All Things Trump (2018-2019) 
Serrano’s multimedia-installatie toont het universum dat Donald Trump vanaf de jaren ’80 voor zichzelf heeft opgebouwd. Het bestaat uit een indrukwekkende collectie van meer dan duizend objecten die Serrano via veilingen, eBay en mond-tot-mondreclame wist te verzamelen. Van hotel- en casino-souvenirs van het merk Trump, tot sportmemorabilia, gokautomaten en gesigneerde tijdschriftcovers en foto’s.

De film Insurrection (2022)
Insurrection is Serrano’s eerste filmproject. Hij maakte de film als reactie op de gebeurtenissen van 6 januari 2021, toen een protestbijeenkomst tegen de verkiezingsuitslag van november 2020 uitmondde in de bestorming van het Capitool.

Andres Serrano
Met zijn vaak controversiële fotografie gaat Andres Serrano (New York, 1950) de discussie aan met de hedendaagse maatschappij. Zijn Piss Christ (1987), een foto van een crucifix ondergedompeld in urine, vormde in Amerika brandstof voor een debat over de vrijheid van artistieke expressie en de publieke financiering van controversiële kunst. Ook in Nederland liet Andres Serrano het nodige stof opwaaien met zijn tentoonstelling A History of Sex in het Groninger Museum in 1997. Universele thema’s als dood, geloof, seks en geweld vormen een rode draad in Serrano’s werk.

Beeld: America & Trump by Andres Serrano