Arie Schippers (1952)

Zijn opleiding genoot Schippers aan de Rotterdamse Academie en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. In 1977 won hij de Prix de Rome voor schilderkunst en in 2016 werd de Sacha Tanja Penning aan hem toegekend. Daarnaast is hij werkzaam als beeldhouwer en maakte onder andere Long Walk to Freedom (2012), het monument voor Nelson Mandela in Den Haag. De 34 Amsterdamse stadsgezichten die te zien zijn in deze tentoonstelling, zijn grotendeels gemaakt in de periode 1994-2006. Speciaal voor deze tentoonstelling heeft Schippers ook enkele nieuwe werken gemaakt.

Jarenlang trok Arie Schippers met zijn busje door Amsterdam en schilderde hij honderden stadgezichten, de meeste in de buitenwijken en aan de randen van de stad, een paar in het centrum. ‘Het centrum is van Breitner’ zegt hij zelf. ‘En je kunt je busje niet in het centrum neerzetten waar je wil. Schippers bezit van nature een genereus oog. Hij schildert alles wat hij ziet: een invalidekarretje, containers, logo’s op gebouwen, vrachtwagens die vreemd parkeergedrag vertonen, glasbakken, bushokjes en billboardreclames van auto’s zo groot als de geparkeerde auto’s ernaast; het mag er allemaal zijn.

‘We zijn zeer verheugd dat we 40 van zijn beste werken in een overzichtstentoonstelling kunnen laten zien. Zijn werken zijn allemaal typisch Amsterdams, maar dan juist niet van de iconische en wereldberoemde gebouwen, maar juist ook van de rafelrandjes van de stad. Het zal straks een prachtig contrast geven in de klassieke stijlkamers in ons museum.’ – Martijn Bosch, Directeur Grachtenmuseum.

Beeld: v.l.n.r.: GG (1999), Arcam bij nacht (2022) en Kriterion (2022)