Tentoonstellingen aanmelden

Amsterdam Light Festival

Diverse locaties Amsterdam, Nederland

Tip van Museumtijdschrift:

Tulpen die uit het water oprijzen of enorme vlinders die op het water lijken uit te rusten. Een wandeling langs de lichtgevende kunstwerken van het Amsterdam Light Festival is een van de weinige culturele evenementen die in de huidige lockdown nog wel door kunnen gaan. Bij deze tienjarige jubileumeditie, met het thema ‘Celebrate light’, worden hoogtepunten uit de negen eerdere edities opnieuw op de Amsterdamse wateren getoond.

Een werk dat u zeker niet mag missen is het imposante ‘Ghostship’ bij de Oosterdok, vlak bij de Openbare Bibliotheek, van de Roemeense architecten van Biangle Studio. Een enorme boot geprojecteerd op waterstralen wekt de geheimzinnige sfeer van een spookschip. Een ander bijzonder werk is ‘1.26 Amsterdam’ van de Amerikaanse installatiekunstenaar Janet Echelman, te vinden boven het water tegenover de Stopera. Echelmans bewegende, lichtgevende sculptuur reageert op omgevingskrachten zoals wind en water.

Hoewel de georganiseerde activiteiten van het festival zijn afgelast, blijven de lichten van de kunstwerken ingeschakeld van 17 tot 22 uur. Al wandelend kunt u dus wel genieten van de mooie lichtinstallaties verspreid over de stad.  

Studio Echelman, ‘1.26 Amsterdam’, 2012-22

Hoofdbeeld: ‘Light a Wish’ van de OGE Group. Vanwege te grote drukte rond het werk is de lichtinstallatie uitgezet t/m 14 januari.

Van 2 december 2021 t/m 23 januari 2022 vindt de tiende editie van Amsterdam Light Festival plaats. Het overkoepelende thema is Celebrate Light. Varend op of wandelend langs de Amsterdamse grachten kun je ’s avonds genieten van ruim twintig topwerken: publieksfavorieten en de meest bijzondere, inspirerende en populaire lichtkunst van de afgelopen negen edities. Vanwege de coronamaatregelen mag de lichtkunst aanblijven tussen 17.00 en 22.00 uur om de stad te verlichten.

Amsterdam Light Festival is in het afgelopen decennium met 270 kunstwerken, negen tentoonstellingen en ruim zes miljoen bezoekers uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende lichtkunstfestivals ter wereld. Al tien jaar lang verlicht het festival de donkere wintermaanden. Met lichtkunst tegen de achtergrond van fotogeniek Amsterdam verbindt en verrijkt het festival bewoners en bezoekers met deze toegankelijke cultuurvorm.

Het overkoepelende thema deze winter is Celebrate Light. Publieksfavorieten en de meest bijzondere, inspirerende en populaire werken van de afgelopen negen edities keren terug in de stad. In het oostelijk deel van het centrum worden ruim twintig werken geplaatst. Een groot deel daarvan werd destijds speciaal gemaakt voor het festival en is daarna in de eigen collectie terechtgekomen. In de afgelopen jaren zijn deze werken over de hele wereld te bewonderen geweest, van Londen en Athene tot Baltimore en Riyad.

De routekaart met alle locaties is verkrijgbaar via de website van Amsterdam Light Festival.

Beeldcredit: Light A Wish – OGE Group, foto: Janus van den Eijnden

Van 2 dec 20 21

t/m 23 jan 20 22