Tentoonstellingen aanmelden

Amsterdam Stedelijke vernieuwing rond 1960 – expo deel 3

Station West Amsterdam, Amsterdam

Amsterdam Toen en Nu – expo deel 3
Deze expositie is onderdeel van een driedelige reeks exposities rondom tekeningen die illustrator Johan Volkerijk eind jaren 50 heeft gemaakt voor de Volkskrant. De tekeningen geven een tijdsbeeld van ideeën, wensen en plannen die toen in Amsterdam bestonden. Een deel daarvan is nog steeds actueel, een deel 180 graden gedraaid en ten slotte zijn er plannen gerealiseerd die onderdeel zijn geworden van het huidige Amsterdam.
Bij de tekeningen is bovendien hedendaagse fotografie van fotograaf Saskia Volkerijk te zien die extra context geeft bij de getekende onderwerpen en zijn de originele Volkskrant-artikelen te lezen.
Stedelijke vernieuwing rond 1960
Dit derde deel van de expositiereeks toont stedelijke vernieuwingen eind jaren 50 in Amsterdam. Een voorbeeld is dat de galerij van het Paleis voor Volksvlijt moest wijken voor het nieuwe gebouw van De Nederlandse Bank. Een ander voorbeeld is dat men een ‘lelijk bouwseltje’ (Rembrandtshof) op het Rembrandtplein liet staan om er ooit een belangrijke verbindingsweg te kunnen bouwen. Kom zelf de stedelijke vernieuwingen bekijken in dit derde deel van de expositie-reeks!
Over illustrator Johan Volkerijk
Johan Volkerijk is in 1937 geboren in Amsterdam en heeft gewerkt als illustrator en grafisch ontwerper. Eind jaren 50 heeft hij wekelijks tekeningen voor de Volkskrant gemaakt. Later heeft hij op de grafische afdeling van de NOS gewerkt, waar hij onder meer het logo van de NOS heeft ontworpen en vele illustraties en animaties voor TV-programma’s heeft gemaakt. Daarnaast heeft hij veel geïllustreerd voor tijdschriften.

Van 18 dec 20 20

t/m 19 dec 20 20