In 2020 werd Jans tentoonstelling ‘Amsterdam verstild’ vroegtijdig afgebroken vanwege corona. De huidige expositie bevat foto’s van toen plus nieuw werk.

Jan Allis (1945) studeerde aan de Rietveld Academie en aan de Rijksakademie voor beeldende kunsten. Daarna werkte hij 38 jaar in de psychiatrie, voornamelijk als creatief therapeut. Het schilderen en fotograferen stonden toen op een laag pitje, maar na zijn pensionering is hij er weer voluit tegenaan gegaan.

Jan houdt van Amsterdam. Als geboren Amsterdammer zag hij de stad in de loop der jaren steeds drukker worden, door onder andere de grote toeristroom die op gang was gekomen. In 2015 besloot hij de schoonheid van de binnenstad vast te gaan leggen door foto’s te maken in het vroege ochtendlicht, net even voor zonsopgang, zonder toeristen.

Naast de meer klassieke foto’s van de oude stad en de Amstel maakte hij foto’s van het IJ en het Oosterdok onder bijzondere luchten.

Al fotograferend ontdekte Jan de grote groep onzichtbare mensen die de stad in alle vroegte schoonhouden en klaarmaken voor de dag.

Sommige foto’s laten zijn aandacht voor sprekende details zien, een bushokje, iepenblaadjes in de gracht, stadsstillevens. In andere slaagt hij erin om een schilderkunstig element aan het beeld toe te voegen, geïnspireerd door Breitner, Hopper e.a..

Over zijn succesvolle expositie Verstilling in Amsterdam (2019) schreef NRC: ‘De sfeervolle plaatjes laten je met andere ogen naar de stad kijken – en wat blijkt ze dan weer mooi te zijn.’