Naar octopussen wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Zo ook door kunstenaar Mette Sterre. Zij stelde zichzelf en studenten van de minor Advanced Prototyping van de TU Delft de vraag: ‘Hoe kun je de wereld zintuiglijk ervaren als een octopus’? Samen ontwikkelden ze een nieuw werk gebaseerd op de huid van een octopus. Dit werk en het onderzoeksproces vormen, in combinatie met een selectie van haar eerdere werk, de kern van de tentoonstelling: An Octopus Named If.

Ook in de tentoongestelde werken van de andere deelnemende kunstenaars, Monira Al Qadiri, Paulo Arraiano, Sarah Browne, en Lee Wen, speelt de octopus een rol. Hun verkenning van concepten als metamorfose, camouflage, en lichamelijkheid creëert een spannende verbinding tussen hun artistieke praktijk, het werk van Mette Sterre, en de octopus.

38CC x Crossing Parallels
An Octopus Named If is een samenwerking tussen 38CC en het programma Crossing Parallels van de TU Delft, dat kunstenaars en wetenschappers samenbrengt om te werken aan innovatieve projecten. Dit sluit aan bij de programmalijn het Museum van het Alsof, waarin 38CC de rol van fictie in kunst, wetenschap en samenleving onderzoekt.