Tentoonstellingen aanmelden
Tip van Museumtijdschrift:

Schattige honden, poezen en apen – zoals de aap Jack in het detectivefilmpje ‘What did Jack do’ van David Lynch – doen het steevast goed op sociale media. Schattigheid is echter ver te zoeken bij de tentoonstelling ‘Animalia’ in de voormalige garage in Rotterdam. Een indrukwekkende groep kunstenaars is bijeengebracht in een poging het universum nu eens niet vanuit de mens, maar vanuit het dier te bekijken. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig, maar de werken leveren genoeg stof tot denken. Zoals het ‘Cabinet (the Burning of the Forest)’ van Niek Hendrix, dat een beklemmend beeld geeft van mens, dier en natuur. Of het (doodgeboren) kalfje dat zijn kop uit een koeienkleed steekt.

Zaaloverzicht met links werk van Niek Hendrix en rechtsachter van Charlotte Schleiffert. Op de voorgrond ‘Geological Discovery’ van Idiots.

Welkom in de mythische dierenwereld van Animalia. Een wereld met fabelachtige, aaibare en wilde wezens, performances, voodoo en humor. Deze groepstentoonstelling nodigt je uit het wereldse schouwtoneel te bekijken met andere hoofdrolspelers: dieren. Kunnen we ons verplaatsen in een niet-menselijk perspectief, in die van het dier?

We leven in het tijdvak waarin de invloed van de mens op klimaat en aarde zichtbaar en onomkeerbaar zijn geworden, het Antropoceen. Het zijn de gevolgen van een mens-centrisch wereldbeeld, maar er is een kanteling gaande. Er verschijnen initiatieven die de belangen van dier en natuur centraal stellen, zoals De Partij voor de Dieren en de Ambassade van de Noordzee.

Al duizenden jaren houden we dieren als huisdier, zelfs de wilde en voor de mens gevaarlijke dieren. Ze brengen bij veel mensen hun meest liefdevolle en onbaatzuchtige kant naar voren, maar de relatie tussen mens en dier blijft tegenstrijdig. Het ene dier zien we als huisvriend, een ander eten we op.

 

Van 1 feb 20 20

t/m 19 apr 20 20