Meester van het Spaans realisme

Vanaf 28 januari 2024 presenteert het Drents Museum een groot overzicht van de Spaanse kunstenaar Antonio López (1936). López is een fenomeen in zijn geboorteland Spanje en wordt wel bestempeld als de ‘grootste nog levende realistische kunstenaar’. De tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme is de eerste grote solotentoonstelling van López in Nederland. Schilderijen – waaronder portretten, stillevens en enorme Madrileense stadsgezichten –  tekeningen en beeldhouwwerk komen naar Assen. Voor de tentoonstelling werkt het Drents Museum samen met Fundació Catalunya-La Pedrera in Barcelona, waar op 21 september 2023 in het Gaudí-huis Casa Milà een grote tentoonstelling over López opent.

Het werk van Antonio López is divers. Zo kiest hij niet alleen voor verschillende onderwerpen, maar ook voor verschillende materialen. Het Drents Museum laat al die facetten van zijn kunst zien aan de hand van tientallen schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken. In totaal overbrugt het werk in de tentoonstelling Antonio López – Meester van het Spaans realisme ongeveer zeventig jaar. Daarmee kun je als bezoeker de gehele carrière van López op de voet volgen.

Beeld: Antonio López García, Cabeza griega y vestido azul [Griekse kop en blauwe jurk], 1958 (met aanpassingen in 2011), olieverf op doek, privécollectie. C/o Pictoright Amsterdam 2023