Arabidopsis Symphony laat zien dat er meer achter een simpele plant schuilt dan je misschien denkt. Wandel door de museumtuin en ontdek meer over de binnenwereld van de plant Arabidopsis Thaliana via jouw eigen device. Het kunstwerk combineert augmented reality met steeds een andere muzikale compositie.

Duik in de levendige binnenwereld van de Arabidopsis Thaliana. Dit is een gewone plant die overal ter wereld voorkomt, maar anders op elke plek anders groeit door het klimaat, het weer en de grond. Via ingewikkelde aanpassingen in genen reageert de Arabidopsis Thaliana direct op veranderingen in zijn omgeving (dag of nacht, regen of zonneschijn). Om deze reden is het de ‘laboratoriumrat’ onder de planten.

In Arabidopsis Symphony worden deze onzichtbare processen vertaald in een ervaring die ons vertelt: planten zijn toch niet zo verschillend van mensen – we maken allemaal deel uit van hetzelfde systeem. Het kunstwerk combineert augmented reality met steeds een andere muzikale compositie. Wandel door een veld met planten op menselijke grootte en zie hoe real-time veranderingen in de omgeving hun groei beïnvloeden. De ervaring is altijd en overal uniek: een regenachtige nacht in Georgië zal er totaal anders uitzien en klinken dan een zonnige namiddag in de museumtuin in Arnhem. Kom nog eens terug, en ontdek een nieuwe op de omgeving gebaseerde compositie.

Arabisposis Symphony kun je ervaren met jouw eigen device. Scan de QR-code in de museumtuin.

Over Arabidopsis Symphony
Arabidopsis Symphony is ontstaan met dank aan wetenschappelijk onderzoek van Sander van der Krol van de Wageningen Universiteit. Hij verdiept zich in de ontwikkelingen van de Arabidopsis Thaliana-planten. Van der Krol verzamelt al deze gegevens in ingewikkelde Excel-sheets die alleen voor plantenfysiologen te begrijpen zijn. Dankzij deze samenwerking met Fillip Studios (concept & design) en Superposition (digital design & realisatie) kan iedereen nu inzicht krijgen in het leven van planten.

Arabidopsis Symphony is mede mogelijk gemaakt door World Design Weeks (een initiatief van Dutch Design Week), Gemeente Arnhem, Eindhoven Design District en Creative Industries Fund NL.

Beeld: Arabidopsis Symphony by Fillip Studios, credits Fillip Studios