In de foyer van het Nieuwe Instituut is een presentatie te zien rond het bedreigde archief van Doors of Perception. Het is de vierde installatie rondom de campagne Archives at Risk: Seeking Shelter, waarin Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur aandacht vraagt voor het probleem dat zonder een nationaal beleid en structureel budget vele ontwerparchieven verloren zullen gaan.

Nederland is beroemd om zijn design en digitale cultuur. Van product-, meubel- en grafisch ontwerp tot social design en digitale producties: het wordt wereldwijd verzameld en getoond. Voor de archieven van ontwerpers is echter nauwelijks aandacht, waardoor een belangrijk deel van het Nederlands ontwerpgeheugen dreigt te verdwijnen. In Nederland ontbreekt het namelijk op dit moment aan een centraal beleid en structurele financiering om deze archieven te kunnen bewaren. En het zijn juist de archieven die inzicht bieden in de maatschappelijke context van de makerspraktijk, de innovatieve technieken en vooruitstrevende experimenten. Deze installatie, geïnitieerd door het Netwerk Archieven Design en Digitale Cultuur (NADD), brengt het schrijnende probleem naar het oppervlak.

Doors of Perception (1993-1999)

Videotapes, verslagen, programmaboekjes en flyers; dertig dozen vol schuilen op dit moment onder een afdakje in een tuin in Frankrijk. Dat is de staat van het archief van een van de meest toonaangevende evenementen op het gebied van digitale cultuur in Nederland: Doors of Perception (DoP).

Doors of Perception is een baanbrekende conferentie geïnitieerd door Kristi van Riet en John Thackara, de toenmalige directeur van het Nederlands Vormgevingsinstituut. Hier kwamen vooruitstrevende denkers en makers op het gebied van grafisch- en industrieel ontwerp, architectuur, informatietechnologie, filosofie, computerwetenschap, het bedrijfsleven en de media bijeen om samen aan innovatieve oplossingen voor een duurzamere wereld te werken. De ontmoetingen en gesprekken op de conferentie vormden een rijke grond voor kruisbestuiving: veel invloedrijke samenwerkingen en initiatieven kwamen hieruit voort. Denk bijvoorbeeld aan De Digitale Stad, WIRED magazine, fotografieplatform Flickr en samenwerkingstool Slack. Doors of Perception verbond de ontwikkelingen in de tech-wereld aan die van design en filosofie, en zette Nederland op de kaart als bakermat voor vooruitstrevende ideeën.

Beeld uit de video Seeking Shelter: Doors of Perception van Luc Schraauwers