Tentoonstellingen aanmelden

Art Deco – Paul Poiret

Gemeentemuseum Den Haag, Den Haag

Tip van Museumtijdschrift:

Mannequins met extravagante kostuums naast kleurrijke danseressen geschilderd door Kees van Dongen. Meubels bekleed met bloemenprint van Dufy en juwelen die van de felgekleurde muren spatten.

Beeld: Paul Poiret, Verkleedkostuum (detail), mogelijk gedragen op Poirets Duizend-en-twee Nacht-feest, 1911, The Metropolitan Museum of Art.

Bezoekers van het Gemeentemuseum Den Haag wanen zich dit najaar in de luxueuze wereld van Art Deco uit de jaren ’10 en ’20 van Parijs. De creaties van de vooruitstrevende en vernieuwende modeontwerper Paul Poiret staan centraal. Hij omringde zich graag met andere kunstenaars, vormgevers en architecten en liet zich inspireren door buitenlandse, voornamelijk oosterse invloeden. Met als gevolg prachtige kleurrijke mantels, gedrapeerde zijden jurken en harembroeken bezet met kralen en stenen. Naast de mode van Poiret is een bijzonder kostuum te zien, ontworpen door Henri Matisse voor het Ballets Russes van Sergej Diaghilev. Bezoekers kunnen zich ook vergapen aan kostbare juwelen van Cartier, kleurrijke schilderkunst en prenten, bijzondere parfumflessen en typisch Art Deco interieur. De samenhang tussen mode, kunst en design is duidelijk zichtbaar.

De decadentie en de luxe van de zo tot de verbeelding sprekende periode van de art deco komen van 14 oktober tot en met 4 maart tot leven in Gemeentemuseum Den Haag. Stap in de wereld van de roaring twenties, ofwel les années folles, verpersoonlijkt in Poiret, Le Magnifique.

Grote vernieuwer
Paul Poiret was een van de grote vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw. Hij bevrijdde dames van het korset, ontwierp opvallende kimono-vormige mantels en hij was een meester in het draperen. Zijn invloed reikte veel verder dan de modewereld alleen. Hij was een van de eerste moderne couturiers die streefde naar een ‘totaalkunstwerk’. Poiret omringde zich met kunstenaars, vormgevers en architecten die hij allen inzette bij de ontwikkeling en promotie van zijn eigen creaties. Hij werkte onder anderen met Raoul Dufy, Erté, George Lepape, Paul Iribe, Mallet-Stevens en Man Ray en hield van het moderne werk van Brancusi, Robert Delaunay en Kees van Dongen.

Kraambed van de art deco
Poiret creëerde een eigen stijl die van grote invloed zou zijn op de westerse kunstwereld. Deze stijl, en die van de kunstenaars met wie hij zich omringde, zou het kraambed blijken van de art deco. Poiret kan dan ook met recht de vader van de art deco worden genoemd.

De tentoonstelling bevat mode, toegepaste kunst, schilderkunst, beeldhouwwerken, juwelen, prenten, fotografie en film.

Spectaculaire objecten
Rode draad in de tentoonstelling vormen de ontwerpen van Poiret. Maar naast mode is er ook toegepaste kunst, schilderkunst, beeldhouwwerken, juwelen, prenten, fotografie en film te zien. Een aantal spectaculaire objecten is afkomstig van internationale collecties, zoals die van The Metropolitan Museum of Art (New York), het Victoria & Albert Museum (Londen), Musée d’Orsay (Parijs) en Centre Pompidou (Parijs).

Cartier Collection
Als onderdeel van de tentoonstelling zijn er ook 35 topstukken uit de Cartier Collection te bewonderen. Het gaat om juwelen en kostbaarheden uit de jaren 10 en 20 waarin de luxe en smaak van de art deco perfect worden weerspiegeld. Een aantal sieraden waren in 1925 te zien op de beroemde Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs. De naam art deco is afgeleid van deze tentoonstelling.

Dromen van de Oriënt
Bij de tentoonstelling verschijnt een nieuw kunstprentenboek binnen de reeks die Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met uitgeverij Leopold: Paul Poiret – Dromen van de Oriënt. Het boek bevat sprookjesachtige tekeningen en tekst van aanstormend talent Enzo Pérès-Labourdette. Het levensverhaal van Poiret – waarin hij uitgroeit van paraplubezorger tot invloedrijke modekoning – wordt op een bijzondere manier verteld, inclusief verwijzingen naar art-decokunstenaars uit Poirets omgeving. De originele prenten zijn in de tentoonstelling te zien.

Beeld: Georges Lepape, pochoirdruk uit Les choses de Paul Poiret, 1911.

Van 14 okt 20 17

t/m 4 mrt 20 18