Het is misschien niet voor de hand liggend dat een Iraanse kunstenaar in een synagoge exposeert. Dat het toch kan, zie je in de expositie ‘Art without Borders’. Kunst is bij uitstek het middel om bruggen te bouwen tussen culturen. Maar kunst kan ook een middel zijn om heden en verleden met elkaar te verbinden en het kan denkbeeldige grenzen laten vervagen.
Dit is het opmerkelijke verhaal van de moeizame totstandkoming van een Joods Monument in Groningen en hoe een Iraanse kunstenaar zich 45 jaar later laat inspireren door dit zelfde kunstwerk.
In de synagoge tonen we een serie van zeven getekende handen, vervaardigd door de Iraanse kunstenaar Hossein Tadi. Hij droeg zijn werk op aan Edu Waskowsky, die het Joods Monument in Groningen ontwierp. Het is dit jaar 45 jaar geleden dat er voor het eerst een herdenking plaats vond bij het monument, dat bestaat uit zes handen en één lege sokkel. Het bijzondere verhaal van het Joods Monument, Edu Waskowksy, maar ook Hossein Tadi, zie en hoor je in deze tentoonstelling.
Deze expositie is tot stand gekomen in samenwerking met Stichting La bohème en de Akerk (Stichting Oude Groninger Kerken) waar vanaf juli eveneens werk van hedendaagse Iraanse kunstenaars te zien is. De podcast ‘Art without Borders’ kon gemaakt worden dankzij een crowdfundingactie bij Voordekunst, met dank aan alle donoren!
Beeld: Hossein Tadi – door Amir Mohamadzadeh