Grace Ndiritu (°1982, Birmingham, VK) is een Brits-Keniaanse kunstenaar die momenteel in Brussel verblijft. Onder de titel Healing The Museum presenteert S.M.A.K. een overzicht van Grace Ndiritus gevarieerde praktijk van de afgelopen jaren.

Performance, film, sjamanisme, sociale acties, publicaties, textielwerk, een collectie-onderzoek maken deel uit van dit gelaagd tentoonstellingsproject waarin de kunstenaar pleit voor het herbezielen en ethisch maken van de museale ruimte en bij uitbreiding van de hele maatschappij. Opmerkelijk aan de tentoonstelling is dat Ndiritu de bezoekers meeneemt op een holistische reis doorheen de museumzalen waarin zij thema’s aan bod brengt zoals protest, ecologie, inclusie en seksualiteit. Het traject eindigt bij “The Temple”, een door de kunstenaar ontworpen architectuur voor een kritische collectiepresentatie maar ook een spirituele ruimte voor ontmoeting, transitie en genezing.

In het kader van het langlopende project Healing The Museum, dat startte in 2012, is Grace Ndiritu op dit ogenblik actief als kunstenaar in residentie in S.M.A.K.. In de aanloop van de bouw van een nieuw museum werkt ze met alle medewerkers en het publiek rond “Spiritual Inventory of A 21st Century Museum” en denkt ze na over de invulling van het museum van de toekomst.