Het werk van de op Ameland geboren Astrid Nobel (1983, Hollum) bestaat uit sculpturen, installaties en schilderijen. In haar solotentoonstelling Stilte na de Stern toont ze schilderijen en sculpturen die gemaakt zijn van materialen uit de Noord- en Waddenzee, zoals zand, (fossiele) botten, kokkels, zeewater en aangespoelde olie.

Hoewel Nobel er niet meer woont, speelt haar geboortegrond, het eiland Ameland, nog altijd een grote rol in haar beeldend werk. Deze betrokkenheid blijft onverminderd en haar kracht is dat zij in staat is om deze beleving zowel een universeel als een heel persoonlijk karakter te geven.

Tijd, bewustzijn, natuur en grensgebieden zijn terugkerende thema’s in haar werk. Momenteel houdt Nobel zich bezig met het Wadden- en Noordzeegebied en hoe extractie, extinctie en de klimaatcrisis deze gebieden beïnvloedt. Haar persoonlijke dromendagboek, dat de kunstenaar sinds twintig jaar bijhoudt, speelt een belangrijke rol bij de totstandkoming van haar beeldend werk.

Nobel heeft zowel aandacht voor vervuiling, de gevolgen van klimaatverandering en vogelgriep als de kracht en schoonheid van de levende natuur. In haar werk gebruikt ze vaak inhoudelijke materialen die direct verbonden zijn met deze onderwerpen.

Beeld: Astrid Nobel