In maart 2022 opende ‘Atelier Oekraïne’ in voormalig schoolgebouw de Bonte Klaver in Noordbeemster haar deuren voor Oekraïense vluchtelingen die in de omgeving zijn opgevangen. Het initiatief is opgezet door vrijwilligers van kunstenaarsgroep Kunst² (kunstkwadraat) en andere vrijwilligers uit de Beemster. Met behulp van de gemeente en donateurs is het atelier voorzien van materiaal.
Tot eind vorig jaar waren Oekraïense vluchtelingen uit De Rijper Eilanden en andere opvanglocaties twee keer in de week welkom om te komen schilderen en boetseren maar ook om met elkaar spelletjes te doen, muziek te maken of simpelweg om even met elkaar te zijn in een rustige omgeving. Sinds januari is het atelier verhuisd naar De Rijper Eilanden.
Het afgelopen jaar hebben de deelnemers prachtige werken gemaakt die een podium verdienen! Eind vorig jaar hebben de deelnemers van ‘Atelier Oekraïne’ hun werk geëxposeerd in Onder de Linden in Middenbeemster en met trots mag Museum In ’t Houten Huis in De Rijp aankondigen de volgende expositie te hosten. De kunstwerken tezamen met interviews van de deelnemers en vrijwilligers van ‘Atelier Oekraïne’ zullen van 25 februari tot en met 26 maart de galerij van Museum In ’t Houten Huis bekleden. Wees welkom!