Tentoonstellingen aanmelden

Ateliergeheimen van Rotterdam

Museum Rotterdam, Rotterdam

Tip van Museumtijdschrift:

Het atelier van de meester wordt vaak beschouwd als een magische plek. Het is de ruimte waar de eerste schetsen op papier worden gezet, de verf wordt gemengd en de meesterwerken worden geboren. Museum Rotterdam onthult nu de ateliergeheimen van zes Rotterdamse kunstenaars uit de zeventiende tot en met de twintigste eeuw. Wie stonden model voor de schilderijen van George Breitner en hoe ging het eraan toe in de werkplaats van Pieter de Hooch? Aan de hand van kunstwerken, rekwisieten en levensverhalen worden de atelierpraktijken van deze in Rotterdam geboren kunstenaars gereconstrueerd. Ook is er werk te zien van hedendaagse kunstenaars die door dit thema werden geïnspireerd, waaronder Anton Vrede en Monika Dahlberg. Ook het vermelden waard is de geanimeerde kunstenaarsroute van Studio Maslow, die gaat dwars door de stad op basis van historische stadsplattegronden.

Beeld: Zaaloverzicht, foto: Ester Gebuis.

In Ateliergeheimen van Rotterdam maak je, via de atelierrekwisieten en levensverhalen, kennis met zes Rotterdamse schilders. Ontdek de ateliergeheimen van Hendrick Sorgh, Pieter de Hooch, Nicolaes Muys, George Breitner, Kees van Dongen en Dolf Henkes. Bij welke leveranciers kwamen zij voor hun benodigdheden? Wie stond model? Door het samenbrengen van de collecties geven de tentoongestelde schilderijen en rekwisieten allerlei achtergrondverhalen prijs over hun Rotterdamse makers.

Voor Ateliergeheimen van Rotterdam nodigden Museum Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen twee hedendaagse kunstenaars uit die zich op heel verschillende wijzen verhouden tot deze zes schilders.

Beeld:Ontwerp voor Ateliergeheimen in Rotterdam door Kunstenaars Monika Dahlberg en Andre Smits

Van 14 dec 20 19

t/m 19 apr 20 20