Tentoonstellingen aanmelden

Avontuur in Azië

Vrijmetselarij Museum, Den Haag

Deze tentoonstelling belicht de rol van vrijmetselaarsloges in de internationale handel in Zuidoost-Azië in de 18de en 19de eeuw. De expositie is samengesteld door gastconservator dr. Andréa Kroon, die in 2015 op het onderwerp aan de Universiteit Leiden promoveerde.

Vrijmetselaren vormden een wereldwijd sociaal netwerk en waren ook actief in de handelsposten in Nederlands-Indië, India, Ceylon, Japan en China. Ze bestelden prachtig lakwerk en porselein, voorzien van symbolische decoraties uit de ‘geheime’ rituelen. Het Vrijmetselarij Museum beschikt over de grootste collectie Japanse lakdozen ter wereld.

In de 18de eeuw was reizen naar Azië een levensgevaarlijk avontuur. Wie in dienst van de VOC naar een overzeese handelspost vertrok, wist niet of hij de reis zou overleven. Vaak liet zo’n reiziger zich voor zijn vertrek inwijden tot vrijmetselaar. Daardoor trad hij toe tot een wereldwijd sociaal netwerk, dat hem onderweg nog goed van pas zou komen. Uit Kroon’s onderzoek blijkt dat vrijmetselaars hoge posities in de VOC en de handelsposten bekleedden. De tentoonstelling biedt een kennismaking met hun rol in de koloniale geschiedenis van Zuidoost-Azië. Naast een bijzonder gedachtengoed, liet de vrijmetselarij ook een fascinerende materiële cultuur achter. Logegebouwen in Zuidoost-Azië zijn een voorbeeld van dit gedeelde erfgoed van Oost en West.

Beeld: www.vrijmetselarijmuseum.nl

Van 23 nov 20 19

t/m 29 feb 20 20