The Hauntologists is een project dat bestaat uit discursieve, performatieve, gepubliceerde en tentoongestelde componenten die zijn ontstaan vanuit het BAK Fellowship for Situated Practice. Het vindt gelijktijdig plaats bij BAK, basis voor actuele kunst in Utrecht, bij Gudskul in Jakarta, and bij Istanbul Biennial Productions and Research Programma, IKSV in Instanbul. 

In ons dagelijks leven worden we vaak geconfronteerd met de spoken van de hardnekkige gebrokenheid van de wereld – ongelijkheid, oorlog, racistisch en genderspecifiek geweld, onzekerheid, techno-kolonialisme en onophoudelijke crisis. Kunnen we terugspoken om in te grijpen en dit constante gevoel van angst te herstellen? Zou “spectralititeit”, of het spookachtige, kunnen worden omarmd als een culturele en politieke sensitiviteit om mee te experimenteren? Kan onderzoek worden uitgevoerd als een “haunting,” een spookachtige najaging, om de grenzen van traditionele categorieën binnen kennis, kennisproductie en kunstonderzoek te overschrijden?

The Hauntologists neemt deze vragen als basis, en is ontstaan uit het gezamenlijke werk van de 2021/2022 BAK Fellows om te testen hoe, onder andere, verschillende begrippen van spectraliteit zich kunnen betrekken tot het vooruitzicht van ontluikende futuriteiten, de betwiste mogelijkheden van het leiden van een leefbaar leven, en de onopgeloste spanningen in lastige archieven en talen. Door het aanbieden van een raamwerk van meerdere kunstzinnige praktijken, beginnen The Hauntologists steeds meer zelf te spoken.