De Zuidertoren op Schiermonnikoog wordt vanaf 1 juli elke avond omgetoverd tot een canvas. Van juli 2022 tot juli 2023 zal een programma van lichtprojecties de toren dagelijks gedurende beperkte tijd verlichten. Deze projecties vinden plaats tijdens de ‘nautische schemering’, als de zon al even onder is.

In het komende jaar zijn zes kunstwerken te zien op de Zuidertoren. Elke twee maanden is het de beurt aan een nieuwe kunstenaar. De reeks is een aanloop naar de kunstmanifestatie Hi-Lo die van mei t/m september 2023 plaatsvindt rond de hele Waddenzee. Tevens maakt de eerste editie van ‘Baken Schiermonnikoog’ deel uit van het culturele programma Arcadia, dat momenteel tot half augustus in Friesland te beleven is.

Vanaf 1 juli wordt het ZEEE van Femke Schaap dagelijks een half uur op de voormalige vuurtoren geprojecteerd. Even geeft de toren weer licht, daarna verdwijnt het kunstwerk. Om de volgende avond weer te verschijnen.

De zes kunstenaars zijn gekozen om hun ervaring, inhoudelijke thematiek en technische innovatie. Naast Femke Schaap gaat het om Jacco Olivier, Jan van Nuenen, Gilleam Trapenberg, Daphne Glasmacher en Jos Agasi. Femke Schaap bijt op 1 juli 2022 het spits af.

Alle kunstwerken van Baken Schiermonnikoog houden in tijdstip, duur en intensiteit rekening met het seizoen en de ‘dark sky’ status van het eiland.

Beeld: Hi-Lo poster, Baken Schiermonnikoog