Tentoonstellingen aanmelden

Bali – Welcome to Paradise

Museum Volkenkunde, Leiden

Tip van Museumtijdschrift:

Wie altijd al naar Bali wilde heeft geluk: in Museum Volkenkunde kun je nu een reis over dit eiland maken. De tentoonstelling laat Bali niet alleen zien als vakantieparadijs, maar brengt ook de levendige cultuur in beeld. Bezoek bijvoorbeeld de Sukawatimarkt met zijn vele kleden en offermanden, of de zaal met groene verhogingen die je het gevoel geeft midden in de rijstvelden te staan. Leer er alles over hoe rijst tot stand komt en welke rituelen daarbij komen kijken, zoals het plaatsen van gevlochten figuren van rijstgodin Dewi Sri op altaren in de rijstvelden. Met de Barong Landung-poppen vertellen dansers nog altijd traditionele volksverhalen, terwijl hedendaagse kunstenaars zich baseren op hindoeïstische vertellingen. Zo wordt de held Arjuna op Wayan Budiarta’s schilderij ‘Temptation of Arjuna’ nu eens niet verleid door hemelnimfen, maar door sociale media op zijn telefoon. Het museum schrikt er ook niet voor terug om aan de hand van objecten en foto’s het koloniale verleden van Bali te bespreken en ervoor uit te komen hoe de paleisschatten in de collectie zijn beland.

Beeld: Zaaloverzicht met Barong Landung-poppen, foto: Michelle Schulte.

De tentoonstelling BALI – Welcome to Paradise, die vanaf 12 oktober te zien is, brengt niet alleen het geliefde vakantieoord in beeld, maar laat ook de minder idyllische kant van het eiland zien. Bezoek als nieuwsgierige toerist de expositie en verlaat als geïnspireerde reiziger met nieuwe inzichten het museum. De reis gaat langs 250 objecten waaronder de Indonesië-collectie en werk van hedendaagse Balinese kunstenaars. Ook de impact van verstedelijking en plasticvervuiling komen aan bod.

Wie aan Bali denkt, krijgt al snel een beeld van witte stranden, oude tempels en uitgestrekte rijstvelden voor zich. Dat paradijselijke imago creëerden de Nederlanders tijdens het koloniale tijdperk om de verovering van Bali en de heftige strijd die daarmee gepaard ging te verbloemen. Sindsdien staat het eiland bekend als toeristentrekpleister en toevluchtsoord voor ontspanning en spirituele verdieping. Tegenwoordig bedreigen massatoerisme, verstedelijking van rijstvelden en plasticvervuiling het Indonesische eiland en weerspiegelen deze problemen een wereldwijd fenomeen.

Museum Volkenkunde presenteert het verhaal van Bali aan de hand van de beroemde volkenkundige collectie en bijzondere ontmoetingen met diverse eilandbewoners. Kom te weten hoe de Hindoeïstische priester de tradities en rituelen in stand probeert te houden, de activistische Balinese kunstenaar Made Bayak de plasticproblematiek onder de aandacht brengt en een bewoner die werkzaam is in de toeristenindustrie een toekomst ziet in het eiland waar de rijstvelden dreigen te verdwijnen. Ontdek hoe het paradijs onder druk staat, maar dat de cultuur nog springlevend is.

Van 12 okt 20 18

t/m 26 mei 20 19