Dit najaar wordt de MoMu-galerij omgetoverd tot een plek van magisch realisme: de wereld van transdisciplinair kunstenaar Baloji.

Baloji, geboren in Lubumbashi (Democratische Republiek Congo) en gevestigd in België, is een muzikant, dichter, ontwerper en filmmaker. Zijn werk confronteert de Congolese cultuur – de filosofie, rituelen en traditionele kledij. Tegelijk verkent het de band met de Europese avant-garde en hedendaagse thema’s. Wat ontstaat, zijn verhalen over de complexiteit van identiteit.

Baloji heeft al zo lang hij zich kan herinneren synesthesie, waardoor hij zich uitdrukt in levendige kleuren, vormen en texturen. In zijn creatieve verbeelding lijken dingen gewoon, maar al snel blijken ze magisch en vervagen de lijnen tussen wat echt is en wat ingebeeld.

De tentoonstelling is geïnspireerd op Augure, Baloji’s eerste langspeelfilm, de officiële Belgische inzending voor de Oscars van 2024 en onlangs nog bekroond op het Filmfestival van Cannes. Augurism. is een in-situ project dat graaft in het verleden en het hedendaagse archief van Baloji vol beelden, rekwisieten, kostuums en video’s. Alles draait om het herstellen en naar het heden slepen van het verleden. De tentoonstelling wordt een plek waar kijkers zowel fysiek en emotioneel in het universum van Baloji worden ondergedompeld.

Baloji’s werk is gestoeld op samenwerking en dialoog met andere artiesten en vakmensen. De tentoonstelling viert zijn samenwerking met kunstenaars als Victor Harris en Jack Robertson, Opperhoofd en meesterontwerper van de Fi-Yi-Yi Mardi Grass Indianen. Hij werkte o.a. ook samen met de in Londen gevestigde Noorse kunstenaar Magnhild Kennedy, beter bekend als Damselfrau, kunstenaar en ontwerper Ben Storms en Brandon Wen, creatief directeur van de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen.

Beeld: Baloji Augurism