Beeldenpark Landgoed Anningahof opent haar poorten weer voor het publiek. Wat dit beeldenpark aan de rand van Zwolle al sinds haar oprichting in 2004 uniek maakt is het bijzondere landschap en de verrassende sculpturen van gerenommeerde Nederlandse beeldhouwers. Bij de opening in 2022 vindt het publiek een avontuurlijke uitbreiding van de beeldencollectie en een steeds meer volgroeide beplanting. Er was nog nooit zoveel te zien en te beleven op Landgoed Anningahof.

In de afgelopen jaren had het landgoed met tal van problemen te maken. Vanwege provinciale herindelingsplannen moest het park opnieuw worden opgebouwd; bovendien had Landgoed Anningahof, net als andere culturele instellingen in Nederland, te maken met restricties als gevolg van de coronapandemie. Inmiddels zijn de werkzaamheden aan wegen en park klaar en is de nieuwe beplanting tot volle wasdom gekomen.

Nederland kent verschillende beeldenparken waarvan vele zijn opgezet door particulieren, zoals dat ook bij Landgoed Anningahof gebeurde. Het park onderscheidt zich door de hoge kwaliteit en de verscheidenheid van de getoonde beeldhouwwerken. De alsmaar groeiende en wisselende collectie kan de vergelijking doorstaan met de collecties van hoogwaardige beeldentuinen als het Kröller-Müller Museum in Otterlo en het Middelheimmuseum in Antwerpen. Terwijl deze parken zich richten op de internationale beeldende kunst, richt Landgoed Anningahof zich op de Nederlandse beeldhouwkunst.

Volledigheid streeft hij niet na, zo vertelt Anninga over de keuzes die hij maakt. Hij wil ontwikkelingen slechts in hoofdlijnen tonen. “Ik ben me ervan bewust dat niet alle stromingen en niet alle bekende beeldhouwers zijn vertegenwoordigd”.

Beeld: Landgoed Anningahof