Tentoonstellingen aanmelden

Ben Cobra is een speciaal voor het Cobra Museum gecreëerde tentoonstelling van de bekende modevormgever, kunstenaar en gastcurator Aziz Bekkaoui. In het kader van Ben Cobra nodigt Bekkaoui een uiteenlopende groep van bijzondere, kleurrijke, baanbrekende, uitgesproken, creatieve of anderszins opvallende individuen uit. Samen ademen zij de geest van de ooit zo revolutionaire Cobra-beweging, aldus Bekkaoui. Door deze mensen te koppelen aan kunstwerken uit museumcollectie wil Bekkaoui laten zien dat Cobra’s zoektocht naar hoop, de drang naar absolute vrijheid, spontane expressie en maatschappelijke en artistieke vernieuwing vandaag de dag nog even belangrijk is als destijds.

De Cobra-beweging was een naoorlogse, invloedrijke kunstbeweging waarvan de kunstenaars bekend stonden om hun uitgesproken antiburgerlijke opvattingen en grote drang naar vrijheid en vernieuwing. In het Cobra Museum zullen de kunstwerken die Bekkaoui koppelt aan de door hem geselecteerde individuen te zien zijn, samen met door hem gemaakte fotomontages.

In die fotomontages wordt de verwantschap die Bekkaoui ziet tussen de personen en de ‘Cobra-waarden’ visueel tot uitdrukking gebracht; persoon en kunstwerk zijn samengesmolten tot een onlosmakelijk geheel. Vanzelfsprekend worden ook de verhalen verteld die bij deze mensen horen en wat hen, in de ogen van Bekkaoui, verwant aan Cobra maakt.

Bezoekers worden aangemoedigd om op een nieuwe manier over Cobra na te denken en zullen beseffen dat de geest van Cobra ook vandaag de dag nog relevant en herkenbaar is. Heeft niet iedereen Cobra in zich? Wat is de Cobra in jou?

Beeld: website Cobra Museum

Van 11 sep 20 20

t/m 24 okt 20 21