Intiem, poëtisch, ongepolijst en diep menselijk. Het zijn slechts een paar van de woorden die rondzingen in de vele lofzangen op het werk van Bertien van Manen (NL, 1942). Met haar simpele kleinbeeldcamera weet ze dicht op de huid van haar onderwerpen te komen.
Sinds de jaren 1970 legt ze het dagelijks leven vast van de vele mensen die ze tijdens haar reizen ontmoet. Van Nederland tot China en van de (voormalige) Sovjet-Unie tot de Appalachen. Het zijn de terloopse, rommelige momenten die haar interesseren. Het levert een indrukwekkende reeks verhalen op die lezen als een visueel dagboek. De retrospectieve in het FOMU neemt je mee op reis en laat je meekijken over haar schouder. De tentoonstelling komt tot stand in nauwe samenwerking met Van Manen en grafisch ontwerper Hans Gremmen, die voor haar overzichtsboek Archive (MACK, 2021) anderhalf jaar onderzoek deed in haar archief.

Beeld: Vasja, Lena en hun zoon Styopya, Odessa, 1992. Uit de serie: A hundred summers, a hundred winters © Bertien van Manen / FOMU collectie