Dit jaar bestaat het Oude Mannen- en Vrouwenhuis aan de Nieuwe Keizersgracht 250 jaar. Om dit te vieren brengt het Luther Museum in een tentoonstelling vanaf 6 oktober 2022 de voormalige Bewoners in Beeld.

Al vanaf 1772 startte de registratie van elke nieuwe bewoner. Alle persoonlijke papieren, zoals een doopbewijs of huwelijksakte, gingen in bewaring in een envelop. De tentoonstelling is mogelijk door de recente ontdekking van een groot archief met al deze enveloppen. Hierdoor kunnen we voor het eerst een persoonlijk beeld schetsen van de voormalige bewoners.
Naast een selectie van 25 persoonlijke verhalen besteedt de tentoonstelling aandacht aan feesten en jubilea, maar ook aan ziekte, dood en het dagelijks leven in het huis. De verhalen worden verteld aan de hand van documenten en bewaard gebleven objecten en foto’s.

Beeldend kunstenaar Daniëlle van Ark ontwierp ter gelegenheid van het 250-jarig bestaan een zilveren penning . Zij maakt ook nieuw werk voor de tentoonstelling geïnspireerd op materiaal uit het archief. De tentoonstelling Bewoners in Beeld loopt van 6 oktober 2022 tot 8 januari 2023.

Vanaf 6 oktober zijn ook alle documenten (van meer dan 7.500 bewoners) online beschikbaar via de website van het museum. Bezoekers kunnen zo zelf kosteloos op zoek informatie over hun voorouders of andere personen . Naar wiens verhaal ben jij benieuwd?