Terwijl tweedelingen in de wereld steeds scherper lijken te worden, tekenen zich voor wie goed kijkt in feite steeds complexere werkelijkheden af. Dualistische denkwijzen die onze economieën, culturen, wetenschappen en samenlevingen zo lang al domineren, brokkelen langzaam af en maken plaats voor meerstemmigheid. Dat biedt ruimte om te denken en te verbeelden voorbij de bestaande grenzen en binaire tegenstellingen.

Beyond Borders and Binaries bestaat uit het werk van de drie winnende teams van de Bio Art & Design (BAD) Award 2022, aangevuld met vijf projecten van andere kunstenaars en ontwerpers. De werken doorbreken en verrijken ieder op eigen wijze bestaande visies en praktijken en vertellen over het verzachten van de grens tussen land en water, over het zilt van de zee en van tranen, over het communiceren met andere zintuigen dan onze spraak, over slapen als vorm van eco-activisme, over multi-soortelijke lichaamslandschappen, en over oude en nieuwe relaties tussen mens en dier, mens en modder, het aardse en het buitenaardse.

Deelnemend kunstenaars: Adriana Knouf, Heather Dewey-Hagborg, Kasia Molga, Mary Maggic, Tega Brain & Sam Lavigne, en de drie BAD Award 2022 winnaars; Kuang-Yi Ku & Henry de Vries (Amsterdam UMC/GGD), Marlot Meyer & Marcel de Jeu (Erasmus MC), en Nonhuman Nonsense & Marte Stoorvogel (NIOZ).