Transities – kunst op geestrijke gronden

De eerste editie van Biënnale Noordwijk telt in totaal twaalf kunstwerken, gemaakt door nationale en internationale, beginnende en al meer gearriveerde kunstenaars. Alle werken zijn geïnspireerd op het Noordwijks landschap en op het zelfherstellend vermogen van mens en natuur in de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. Naast de nieuwe werken zijn er kunstwerken te zien uit collecties van privéverzamelaars en kunstenaars.

Het zelfherstellend vermogen van mens en natuur zien we overal om ons heen nu we ons bevinden in de overgang naar een nieuwe fase. We krabbelen op uit de coronapandemie, er is een oorlog gaande, het klimaat verandert. Grote onderwerpen die ons allemaal raken. Wat zijn de gevolgen van de klimaatverandering voor het specifieke landschap, de dieren en het strandleven van Noordwijk? Inherent aan organismen is dat zij zich zullen aanpassen en wellicht andere vormen aannemen om te overleven. De kunstenaars die geselecteerd zijn voor de Biënnale reflecteren hierop, creëren bewustwording en tonen met hun werk de urgentie van het onderwerp. Tegelijkertijd bieden ze ook mogelijkheden en nieuwe perspectieven voor de toekomst. Want de natuur en de mens passen zich altijd weer aan en herstellen om te overleven.

Route
De kunstroute begint in het historische centrum van Noordwijk Binnen op het plein voor het Gemeentehuis en loopt via de Oude Jeroenskerk, de Voorstraat en Gooweg naar Nieuw Leeuwenhorst. Vanaf daar gaat de route verder richting het centrum van Noordwijkerhout om vervolgens te eindigen in De Zilk. Eén zogeheten ‘land art’ kunstwerk aan het strand van Noordwijk zal de vier dorpskernen visueel met elkaar verbinden. De route van de Biënnale voert door het karakteristieke landschap van Noordwijk: strand, duinen, bos en landgoederen. Sommige kunstwerken bevinden zich rond cultuurhistorische locaties, zoals de Witte kerk en de Engelse tuin in Noordwijkerhout, de kerktuin van de Oude Jeroenskerk in Noordwijk Binnen en de Heilige Hart van Jezus kerk in De Zilk.