Het Musée de La Boverie (Luik) wijdt een monografische tentoonstelling aan de Amerikaanse kunstenaar Bill Viola. Als belangrijk figuur van de hedendaagse kunst wordt Bill Viola beschouwd als een van de pioniers van de videokunst. In samenwerking met Tempora en de Bill Viola Studio stelt het Musée de La Boverie de eerste Belgische tentoonstelling van internationale omvang voor die het werk van deze onvergelijkbare videokunstenaar viert.

Bill Viola, Sculptor of Time

De technisch verbluffende werken van Bill Viola zijn zowel groots als intiem, complex en verrassend toegankelijk, spectaculair en uiterst menselijk. De inspiratiebronnen voor zijn installaties zijn veelvoudig, geworteld in westerse en oosterse artistieke tradities en diverse spiritualiteit, boeddhistisch, soefi en christelijk. En allen dringen ze door tot een humanisme van universele aard.

Bill Viola’s talent is om de kijker mee te slepen in zijn werk. De ervaringen die hij ensceneert wekken veel interesse op, omdat ze betrekking hebben op iedereen. Het gaat over geboorte, leven en dood, over gevoelens zoals empathie, lijden en hoop.

De kunst van Bill Viola trekt overal honderdduizenden bezoekers, van Melbourne tot Bilbao, via Tokio, New York, Rome of Parijs. Nu is het de beurt aan het Belgische publiek om zich te laten veroveren door de immersieve kracht van zijn werken.

Beeld: Bill Viola, Musée de La Boverie