Tentoonstellingen aanmelden

Evolutionaries – Bio Art & Design from the Sea to the Soul

MU Hybrid Art House, Eindhoven

Evolutionaries biedt een opwindend overzicht van de complexe manieren waarop natuur, identiteit, cultuur, en alles wat leeft, vloeibaar en constant in beweging is. Zelfs, of misschien wel juist, in tijden van een wereldwijde pandemie, is het van cruciaal belang om te experimenteren met, nadenken over en creatief bezig te zijn met kunst gerelateerd aan de (levens)wetenschappen en te werken met levende materie.

Als altijd reiken Bio Art & Design (BAD) Award projecten ver voorbij gewone wetenschapsvoorlichting. Ze zoomen in op esthetische en vaak ook ethische aspecten rond ontdekkingen in de levenswetenschap- pen en toepassingen van biotechnologie: van de mogelijkheid van biologisch homo- ouderschap en de koloniale oorsprong van zombieverhalen in relatie tot virologie, tot wat een plant je kan leren als ‘ie tikkertje speelt met een machine. Bio art en design, zoals bedreven door de groep getalenteerde kunstenaars die dit jaar exposeren, deinst niet terug voor de uitgestrektheid van onze vervuilde zeeën of het raken van zielen die gevoelig zijn voor collectief onrecht. Voor een geoefend oor schreeuwt hun werk om revolutie en evolutie tegelijk.

BIO ART & DESIGN AWARD
De BAD Award is een jaarlijkse internationale competitie: dit jaar viert de award haar tiende verjaardag. Het doel is kunstenaars en ontwerpers die maximaal vijf jaar geleden afgestudeerd zijn, te laten experimenteren met bio-kunst en -design en het verleggen van de grenzen van kunst en wetenschap. De BAD Award 2020 is een initiatief van ZonMw, MU Hybrid Art House en BioArt Laboratories. De prijs vormt een stimulans voor de snelgroeiende groep jonge kunstenaars die zich in hun werk richten op verkenningen van de nieuwe mogelijkheden die de levenswetenschappen bieden.

Van 11 dec 20 20

t/m 9 mei 20 21