Tentoonstellingen aanmelden

Waterlooplein – De buurt binnenstebuiten

Joods Historisch Museum, Amsterdam

“Oh Waterlooplein, oh, Waterlooplein, ’t is mooi en lelijk tegelijk, armoedig en toch ook weer rijk, ’t is weemoed met ’n scheutje gein: het Waterlooplein”

Het Waterlooplein is veelbezongen, geschilderd, gefotografeerd en wereldberoemd in Amsterdam, maar wat is eigenlijk het verhaal van het plein en de buurt? In de zomer en het najaar van 2020 presenteert het Joods Cultureel Kwartier een uitgebreide tentoonstelling over de Waterloopleinbuurt, het hart van de voormalige Jodenbuurt in Amsterdam.

Vele gezichten
Waterlooplein – Biografie van een buurt richt zich op de belangrijkste ontwikkelingen van de 17e eeuw tot nu. Met 3D-reconstructies, filmmateriaal, foto’s en objecten en bodemvondsten, kunnen bezoekers niet alleen de wijk zelf ontdekken, maar ook zien hoe archeologen en historici met losse elementen en onderzoeken een beeld kunnen schetsen van een buurt die niet meer bestaat.

De buurt heeft vele gezichten gehad: in de 17e eeuw was de Waterlooplein buurt bijzonder multicultureel door de vele, onder andere Portugese, immigranten. De schrijnende verschillen tussen arm en rijk voerden de boventoon in de 18e en 19e eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog en vlak erna was het een plek van onbeschrijfelijk leed. De tentoonstelling vertelt al deze verhalen en laat ook zien hoe de buurt totaal veranderde door de komst van het omstreden stadhuis en operatheater in de jaren 1980 en, hoe het er nú uitziet.

Samenwerking
De tentoonstelling is een van de deelprojecten van het Diaspora and Identity Project (D&I Project), een NWO-Project waarin de Universiteit van Amsterdam, in het bijzonder the Amsterdam Centre for Ancient Studies and Archaeology (ACASA), samenwerkt met Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam en het Joods Historisch Museum.

Beeld: Uitgestalde koopwaar met spiegel, Amsterdam, 1949 – Emmy Andriesse. Collectie Joods Historisch Museum

Van 2 okt 20 20

t/m 13 jun 20 21