In het Nationaal Jenevermuseum Schiedam is vanaf 13 oktober de tentoonstelling ‘Blauw van de jenever Keramiek in de jeneverindustrie’ te zien. Met deze tentoonstelling wordt de unieke geschiedenis van de plateelindustrie in relatie tot de jeneverindustrie getoond. De tentoonstelling geeft een indruk van de samenwerking tussen de jenever- en likeurindustrie en de producenten van het ambachtelijke aardewerk.

Blauw van de jenever Keramiek in de jeneverindustrie

Het belangrijkste aspect dat tijdens deze tentoonstelling wordt uitgelicht is de diversiteit van decoraties en de traditionele thematiek van het ideale Nederland zoals de toerist dat kent. Denk daarbij aan oranjekeramiek, oer-Hollandse landschappen, figuren in klederdracht en herinnerings-aardewerk. Daarbij is de expositie visueel aantrekkelijk en laat deze tentoonstelling de diversiteit van blauw-wit gedecoreerd aardewerk zien aan een breder publiek.

Topstuk van de tentoonstelling

Het topstuk is een groot kaststel van de firma Bols dat vervaardigd is bij de Porceleyne Fles en waarop de diverse historische locaties van Bols zijn geschilderd. Een unieke kans voor het publiek om deze objecten te komen bekijken, want dit kaststel staat meestal op een locatie die niet openbaar toegankelijk is.

Het gebruik van keramiek in de jeneverindustrie De 19de eeuw in Nederland kenmerkt zich door industriële ontwikkeling. De Schiedamse jeneverindustrie is daar geen uitzondering op. Succesvolle ondernemingen krijgen aan het begin van de 20ste eeuw bovendien oog voor de decoratieve kunsten in relatie tot reclame- en verpakkingsmateriaal. Dat het traditionele decor van Delfts blauw – ons oer-Hollandse product – ook wordt gebruikt voor jeneverflessen, is dan ook logisch. Twee mooie Nederlandse producten worden met elkaar gecombineerd, en dat in allerlei varianten.

Samenwerking

In deze tentoonstelling werkt het Nationaal Jenevermuseum Schiedam samen met verschillende instellingen en bedrijven. Met het Stedelijk Museum Schiedam wisselt het Jenevermuseum informatie en bruiklenen uit, Bols Heritage Foundation heeft ook enkele bruiklenen toegezegd en het veilinghuis Vendu Rotterdam verzorgt de expertise op de keuringsmiddag die op 16 november plaatsvindt. De tentoonstelling is een samenwerking van het Jenevermuseum met Suzanne Klüver, oud-conservator Kunstnijverheid bij Museum Prinsenhof Delft.