De expositie BODYTALK is een uitnodiging voor het publiek om opnieuw kennis te maken met de tijdgeest die oude waarden en nieuwe waarden naast elkaar laat zien.

Lichaamstaal is een belangrijk onderdeel van de menselijke communicatie. Met je lichaam kun je laten zien wie je bent, of wie je zou kunnen zijn. Je kunt je lichaam aanpassen, veranderen, aankleden of beschilderen, maar je kunt het ook expressie geven door mimiek, houding, gebaar en uitstraling. Het lichaam spreekt. Kan betekenis krijgen of zelfs een boodschap uitdragen. Het lichaam, in al zijn verschijningsvormen kan onderwerp zijn voor een beeldende verwerking. Wij nodigden kunstenaars uit om de rol en betekenis van het menselijk lichaam in de huidige tijd vorm te geven.

De expositie BODYTALK is een uitnodiging voor het publiek om opnieuw kennis te maken met de tijdgeest die oude waarden en nieuwe waarden naast elkaar laat zien. De zoektocht naar identiteit is daarbij vanzelfsprekend een onderdeel. Van de ruim 45 kunstenaars die hun werken tentoonstellen, hebben het merendeel een binding met de regio Zuid-Limburg.

Naast de tentoonstelling, verzorgt De Salon een uitgebreid randprogramma. Ga op onderzoek naar de rol van het menselijk lichaam in de kunstgeschiedenis met een lezing van curator en kunstacademicus Arjen van Prooijen. Volg een rondleiding door de tentoonstelling of volg een college over Bodytalk in de filmgeschiedenis met Jan Salden. Een performance van Martha Thissen vindt tevens plaats in het randprogramma. Ook is er voor de kids en jeugd gedurende de herfstvakantie én daarbuiten, ook voor volwassenen, een intensief educatieprogramma met workshops. Schrijf er verder op los tijdens een schrijfwedstrijd, georganiseerd door De Salon en Tekstverslaafd. De uitslag volgt tijdens de Dag van het Woord. En meer, genoeg te zien en te doen!

BODYTALK is te zien in Museum Het Nieuwe Domein (Ligne 5, Sittard) van 16 september 2023 tot en met 14 januari 2024.