Tentoonstellingen aanmelden

Borduurlint voor de vrede – Herinnering aan prinses Maria Louise van Hessen Kassel 1749

Het andere Museum van Oldtimers en Kant, Leeuwarden

Het borduurlint voor de vrede is een herinnering aan prinses Maria Louise van Hessen Kassel, prinses van Europa en stammoeder van ons huidige vorstenhuis. Geborduurd voor Leeuwarden culturele hoofdstad 2018 door meer dan 300 dames.

Herinnering aan prinses Maria Louise van Hessen Kassel 1749.
Op 20 mei 1749 schreef prinses Maria Louise een brief aan haar vriendin Henriëtte van Nassau -Zuylestein. Wij weten uit briefwisseling met haar vriendin Henriëtte van Nassau -Zuylestein dat beide dames graag handwerkten. Vanaf 1740 was heel Europa in oorlog, namelijk de Oostenrijkse successieoorlog. Ook toen was de roep en hang naar vrede groot. In 1748 eindigde de oorlog met de vrede van Aken. Als de vrede getekend is stuurt Maria Louise in 1749 aan Henriëtte een staaltje op van haar borduurwerk. Het was een lint dat de vrede weergaf.

Geborduurd voor Leeuwarden culturele hoofdstad 2018.
De tijd is anno 2017 nog niet erg veranderd. Ook nu lijkt mij een lint van de vrede, een lint van verbinding heel wenselijk. Ook nu nog een actueel thema in Europa. In het kader van Leeuwarden culturele hoofdstad 2018 willen wij proberen een statement neer te zetten voor de vrede, verdraagzaamheid en verbinding. Met meer dan 300 dames hebben we een hedendaags lint voor de vrede geborduurd. Dit lint , ongeveer 75 meter lang, is te zien vanaf 2 mei 2018 in het Andere Museum van Oldtimer tot Kant, Oostersingel 8 te Leeuwarden.

Beeld: Persbericht Het Andere Museum van Oldtimer en Kant

Van 2 mei 20 18

t/m 8 jan 20 19