Tentoonstellingen aanmelden

BRAFA – Brussels Art Fair

Tour & Taxis, Havenlaan 88 Brussel, Belgie

Van zondag 26 januari t/m zondag 2 februari 2020 komen 133 kunsthandelaren en galeries samen in de hallen van Tour & Taxis voor de 65 editie van BRAFA (Brussels Art Fair). Onder de achttien nieuwkomers en terugkerende handelaren bevinden zich vier Nederlandse namen. De internationale kunstbeurs blijft trouw aan zijn drie pijlers ‘eclecticisme, kwaliteit en het samengaan van stijlen’ en pakt opnieuw uit met een sterk en divers aanbod van klassieke, moderne en hedendaagse kunst. Dankzij een vetting – een van de strengste in de sector – beantwoordt de beurs aan de hoogste eisen van kunstverzamelaars en -liefhebbers. BRAFA biedt hen een dwarsdoorsnede van de kunstgeschiedenis, langs diverse eeuwen, stijlen en continenten.

Het niveau van een kunstbeurs wordt bovenal bepaald door de kwaliteit van de deelnemers. In dit opzicht ziet BRAFA 2020 er veelbelovend uit, grotendeels omdat de selectie in de diverse segmenten sterk en kwalitatief goed is. Dit betekent dat bezoekers werken kunnen verwachten van enkel de hoogste kwaliteit. Bovendien is de keuringsprocedure, waarbij elk object vóór de opening van de beurs zorgvuldig wordt onderzocht, een van de strengste in de sector. Hierbij doet BRAFA een beroep op een honderdtal onafhankelijke experts, het Art Loss Register en een wetenschappelijk laboratorium dat kunstobjecten en cultureel en archeologisch erfgoed analyseert, om ter plaatse op verzoek van de experts specifieke elementen te onderzoeken.

BRAFA krijgt meer dan ooit een internationaal karakter. Bij het begin in 1956 was BRAFA nog een bijeenkomst van Belgische kunsthandelaren. Gaandeweg is de beurs uitgegroeid tot een internationaal event, met name door de verhuizing twaalf jaar geleden van het Paleis voor Schone Kunsten naar de ruime industriële pakhuizen van Tour & Taxis. BRAFA was hier het eerste evenement dat zijn deuren opende. Vandaag verwelkomt de beurs 50 nationale (37 %) en 83 buitenlandse kunsthandelaren (63 %). Deze laatste groep kent ook bepaalde tendensen. Frankrijk is weliswaar nog altijd het sterkste vertegenwoordigd (43 deelnemers), maar landen als Groot-Brittannië (13) en Zwitserland (7) zijn duidelijk aan een opmars bezig. In 2020 komen twee landen sterk naar voren: Italië (van 6 naar 10 deelnemers) en Nederland (van 2 naar 6). De impact en populariteit van BRAFA stijgen jaar na jaar, en dit in een wereldwijde context waarin internationale uitwisselingen elk jaar belangrijker worden. Deze toestroom uit diverse hoeken vergroot ook het rijke artistieke aanbod, waardoor de beurs nog eclectischer wordt.

Beeld: Sfeerbeeld van BRAFA 2019 – © Fabrice Debatty

Van 26 jan 20 20

t/m 2 feb 20 20