Tentoonstellingen aanmelden

Branding Rotterdam – De internationale avant-garde bij kunstenaarsvereniging De Branding in het interbellum

Chabot Museum, Rotterdam

Tip van Museumtijdschrift:

Wat heeft Wassily Kandinsky (1866-1944) te maken met Rotterdam? Al in 1912 vond daar een grote Kandinskytentoonstelling plaats, in kunstzaal Oldenzeel om precies te zijn. Met dank aan verzamelaars en kunsthandelaren als Oldenzeel konden de Rotterdammers de internationale ontwikkelingen in de kunst op de voet volgen. Kandinsky’s abstracte vormen en felle kleuren vormden een belangrijke inspiratiebron voor de leden van kunstenaarsvereniging De Branding. Die hebben in de periode 1917-1926 veel uiteenlopende werken geproduceerd, waarvan nu een groot deel in het Chabot Museum is te zien. Speciale aandacht gaat uit naar de oprichters van De Branding, onder wie Johan Tielens en Herman Bieling. Als deze namen u niet zoveel zeggen: hun werk was op zijn beurt van belang voor de figuratieve schilderijen van grootheden als Jan Sluijters en Charley Toorop en zelfs voor de abstracte vierkantjes van Piet Mondriaan.

Beeld: Zaaloverzicht Chabot Museum. Foto: Lotte Stekelenburg.

De internationale Avant-garde tijdens het interbellum in Rotterdam, belicht vanuit kunstenaarsvereniging De Branding (1917-1926) in schilderijen, beelden, tekeningen en grafiek. Deze tentoonstelling maakt deel uit van ‘Boijmans bij de buren’. De collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen komen op een sublieme manier samen in de bijzondere museumvilla uit de periode van het Nieuwe Bouwen.
Kunstenaarsvereniging De Branding had goede internationale contacten en in de relatief korte periode van bestaan (1917-1926) hebben veel toonaangevende kunstenaars al vroeg in Rotterdam geëxposeerd. Door hun connecties met o.a. Paul Citroen en Kurt Schwitters vormden zij een belangrijke schakel in de ontwikkelingen van de moderne kunst aan het begin van de vorige eeuw. Een roerige tijd in Rotterdam die gedomineerd werd door kunstenaarsinitiatieven en kunsthandel. Een beeldbepalende periode ruim een decennium voor de komst van Museum Boijmans op zijn huidige plek aan het Museumpark. In de tentoonstelling representatieve en hoogwaardige werken (o.a. van Charley Toorop, Wassily Kandisnky, Piet Mondriaan) uit de collecties van zowel het Chabot Museum Rotterdam als Museum Boijmans Van Beuningen wordt een beeld getoond van deze roerige periode in het interbellum in Rotterdam.

In 2019 is het 100 jaar gelden dat het Bauhaus, een vooruitstrevende academie voor architectuur en toegepaste kunst, in Weimar is opgericht. Bauhaus100 wordt in Duitsland groots gevierd. Ook in Nederland zullen tal van kunstinstellingen hier aandacht aan besteden, waaronder het Chabot Museum en Museum Boijmans van Beuningen.

Beeld: Wassily Kandinsky (1866-1944), Grosse Studie, 1914, olieverf op doek, 101×79,3 cm, collectie Museum Boijmans van Beuningen.

Van 19 mrt 20 19

t/m 1 sep 20 19