In de tentoonstelling Brilliant Beauties word je meegenomen op een reis die honderden kilometers onder het aardoppervlak begon en eindigt in de ring aan je vinger. In negen thema’s belicht de tentoonstelling de facetten van de diamantgeschiedenis, van het ontstaan uit koolstof in het binnenste van de aarde tot de bewerking en de presentatie als zuiverste aller edelstenen.

We laten je zien hoe de passie van de mens voor diamanten zich heeft ontwikkeld en welke rol macht en rijkdom hierin spelen. Daarnaast ontdekt je de rijke geschiedenis van Amsterdam als ‘City of Diamonds’. Vier eeuwen vakmanschap hebben er voor gezorgd, dat tot op de dag van vandaag de faam van Amsterdam als centrum van de diamant- handel en diamantindustrie wereldwijd is. Veel beroemde diamanten zijn in Amsterdam geslepen zoals: de Cullinan, de grootste diamant ooit gevonden, en de Koh-I-Noor (Berg van Licht).

Verder zijn er in de tentoonstelling unieke en beroemde objecten opgenomen het Katana zwaard (Japans) van Murano glas met 1967 diamanten en 494 robijnen, de kleinste diamant ooit geslepen, en de diamant Ape Skull. Deze schedel bevat 17.000 briljante diamanten en is geïnspireerd op de met diamanten ingelegde menselijke schedel van Damien Hirst.