Tentoonstellingen aanmelden

Brücken – Zeiten . Zeiten – Brücken (Manuel Quesada K.)

Brugwachtershuisje Abel Tasmanbrug, Utrecht

Zelfs 177 jaar na haar eerste verschijning in Nederland, blijft het iets bijzonders als een ijzeren ophaalbrug in het stadsbeeld verschijnt. Al van ver word je verrast en uitgenodigd deze over te gaan.
Nederland is bij uitstek een land van bruggen in vele soorten en maten. Binnen de categorie van beweegbare bruggen, is de ijzeren ophaalbrug een van de meest opvallende.
Door een zuinig gebruik van ruimte, werk en materiaal, dat neigt naar abstractie, belichamen deze balancerende structuren op een heldere manier de tijdgeest die ze voortbracht. De tijdsgeest die, met zijn mechanistische wereldbeeld, sinds het begin van de industriële revolutie mens en landschap heeft gevormd; en ons in zijn geglobaliseerde, gedigitaliseerde fase tot de dag van vandaag in zijn ban houdt.
De 4 ophaalbruggen gebouwd rond het Muntgebouw tussen 1886 en 1906, dateren uit een tijd, die in veel opzichten vergelijkbaar is met de onze: gekenmerkt door snelle technische vooruitgang, permanente transitie en ingrijpende sociale veranderingen.
Met deze fotoserie, gefocust op de constructieve details van ophaalbruggen, probeer ik de hierboven beschreven gevoelens en gedachten op een grafische manier vast te leggen: heroïsch, kwetsbaar, rationaal, in gespannen evenwicht, fluïde…
Manuel Quesada K.
Geboren in Costa Rica, bracht ik de eerste jaren van mijn jeugd door in Bonn, Duitsland. Daarna woonde, studeerde en werkte ik in beide landen. Tegenwoordig woon en werk ik in Utrecht; gelukkig getrouwd en trotse vader van een prachtige zoon.
Door middel van fotografie deel ik mijn passie voor licht, ruimte, geschiedenis en de oneindige schoonheid van elk moment.
Wil je meer weten en heb je interesse in een van de foto’s of ben je nieuwsgierig naar al mijn andere foto’s van Utrechtse stadsbeelden? Check dan mijn website of stuur mij een mail.

https://www.lightinspace.nl/zeitenbruecken

Van 7 mrt 20 21

t/m 11 apr 20 21