Ter viering van Hanzejaar 2023 presenteert Dat Bolwerck Buitenspelen. In deze solotentoonstelling van Jólan van der Wiel is het perspectief van het kind het vertrekpunt. De installaties maken principes uit de natuurkunde inzichtelijk, geven vragen mee en laten verwondering ontstaan. In het werk van de kunstenaar en ontwerper spelen natuurlijke krachten een cruciale rol, en zijn bijvoorbeeld water of magnetische velden de vormgevers van objecten. De tentoonstelling geeft een prachtig overzicht van het oeuvre van Van der Wiel. Veel van zijn werk wordt ‘hergebruikt’ in de context van de tentoonstelling, waar ervaren, aanraken en participeren centraal staan.

Vanuit zijn fascinatie voor extreme natuurverschijnselen en de invloed van natuurlijke krachten op materiaal, experimenteert de in Zutphen getogen kunstenaar en ontwerper Jólan van der Wiel (1984) met materie, omgeving en technieken – op zoek naar de natuurlijke logica van design. Zijn creatieve verkenningen resulteren in innovatieve ontwerptools, nieuwe materialen en unieke objecten die ons begrip van de ‘onzichtbare’ krachten uitdagen. Van der Wiel studeerde in 2011 af aan het designLAB department van de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en richtte in hetzelfde jaar zijn eigen multidisciplinaire studio in Amsterdam op, tegenwoordig gevestigd in Zutphen.

Zijn intuïtieve benadering van design omvat diverse disciplines. Van der Wiel werkt vanuit zijn studio nauw samen met experts en makers uit de mode, architectuur, wetenschap en vormgeving. Onder hen mensen en merken als Iris van Herpen, Benthem Crouwel Architects, Issey Miyake, Dom Perignon en Nick Verstand. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld – van China tot aan de Verenigde Staten – waaronder in het Metropolitan Museum en het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York City, het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, het Grand-Hornu Museum (België), het Design Museum Gent, het London Design Museum, het Bauhaus- Archiv Museum (Berlijn) en het Montreal Museum of Fine Arts.

Zijn bekendste ontwerp, de Gravity Stool (2011), is onderdeel van de permanente collecties van het Vitra Design Museum en de National Gallery Victoria (Melbourne). Het innovatieve werk van Van der Wiel is onder andere bekroond met de Design of the Year Award in Londen, de Interior Innovation Award (Keulen), de DMY Award (Berlijn) en de BIO 23 Award op de 23rd Biënnale of Design in Ljubljana.

Beeld: Gravity Stool (2011)