De tentoonstelling ‘BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort’ is van 8 maart t/m 30 juni te zien in Zandvoorts Museum. In deze tentoonstelling wordt dieper ingegaan op de bouw van de bunkers en het ver-borgen verleden van Zandvoort tijdens de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is bedoeld om meer in-zicht te verschaffen en de gebeurtenissen historisch te duiden. De bouw en functie van de bunkers vormen de basis van de tentoonstelling. De tentoonstelling begint in het heden. Met het betreden van elke ruimte wordt het verborgen verleden van Zandvoort onthuld.

Heden Zandvoort heeft de meeste bunkers in Nederland. Verstopt onder het zand, vormen ze de heuvels van de Zandvoortse duinen. De bunkers waren onderdeel van de Atlantikwall. Ze werden gebouwd langs de west-kust van Europe als verdedigingslinie tegen de geallieerden. Tegenwoordig worden enkele bunkers gebruikt als schuilplaats voor vleermuizen. In Kostverlorenpark werden manschappen bunkers omgebouwd tot va-kantiewoningen. Het terrein met dertig vakantiewoningen is een oase van rust, waar flora en fauna een toe-vluchtsoord hebben gevonden.

Verleden Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Vijf dagen later kwamen de bezetters vanaf Haarlem Zandvoort in. Het doel was om een beschermingslinie aan te leggen tegen de geallieerden. Hiervoor moes-ten 8.020 Zandvoorters evacueren. Daarna werd er begonnen met de sloop van alle woningen en hotels aan de boulevard en de achterliggende straten. Het opblazen van de Joodse Synagoge in 1940 was het begin van de lijdensweg voor de Joodse inwoners van Zandvoort. Ze werden door tal van verboden in hun bewe-gingsvrijheid beperkt. Twee jaar later moesten 153 Joodse gezinnen naar Amsterdam vertrekken. Slechts 21 personen overleefden deze periode. In de duinen en aan het strand werden zo’n 800 bunkers gebouwd door lokale aannemers. Zandvoort werd afgesloten van de buitenwereld met prikkeldraad, anti-tankmuren en mij-nenvelden.

Bunkers In de tentoonstelling zien we verschillende type bunkers en de functie ervan. Denk aan een manschappen bunker, een uitkijk bunker en een keuken bunker. Er vonden luchtgevechten plaats boven Zandvoort en in de duinen. Met behulp van 3D animaties worden deze realistisch in beeld gebracht.