Als huiskamercafé. Zo is het allemaal begonnen.

Op 24 mei 1873 krijgt Adriaan Cauw een tapvergunning voor de voorkamer van het pand aan de Nieuwe Haven in Zierikzee. Net als veel anderen verdient hij – en na zijn dood zijn weduwe – een centje bij door de verkoop van ‘sterken drank in het klein’ vanuit zijn huiskamer.

De plek aan de haven blijkt cruciaal. Schippers, sjouwers en boeren weten het café te vinden. Vooral tijdens de bietencampagne (van september tot het einde van het jaar), wanneer de kade vol ligt met peeën oftewel suikerbieten. Jan Jakobus van den Houten doopt zijn koffiehuis met herberg rond 1892 om die reden ‘De Gekroonde Suikerbiet’.

Gedurende het 150-jarig bestaan van ‘De Biet’ is er veel veranderd. Uitbaters volgen elkaar op en drukken hun stempel op het pand. De familie Helmstrijd beheert het café wel 45 jaar, tussen 1920 en 1965. Vanaf de jaren ’80 weten ook watersporters het café te vinden. Veel activiteiten die Zierikzee en het eiland op de kaart zetten worden vanuit het café geïnitieerd.

Inmiddels zijn de Perzische tapijtjes en het biljart verdwenen. De Biet is nu een modern café, waar toeristen een hapje of drankje doen naast echte Zierikzeeënaars. Aan het antieke Mechelse buffet dat dienstdoet als toog – dat nog wel. Net als vroeger.