Een oogstrelende tentoonstelling met meer dan honderd cameeën, kleine stenen siervoorwerpen, waarin een voorstelling tot in de kleinste details in reliëf is uitgewerkt. Vaak zijn ze niet groter dan een vingertop. In de oudheid waren cameeën populair als sieraad, pronkstuk en talisman. De voorstellingen lopen uiteen van keizerportretten, goden en dieren tot symbolen, spreuken en persoonlijke teksten. U ziet technisch complexe hoogstandjes, unieke exemplaren in hun originele zetting en diverse tekstcameeën. Sommige stenen zijn duizenden jaren oud, terwijl andere pas in de zeventiende eeuw zijn gemaakt.
De elegantie en schoonheid van cameeën staan in deze vaste tentoonstelling centraal. Te zien zijn meer dan honderd exemplaren uit de recent aangekochte Content Family Collection. De cameeën (‘gesneden stenen’) dateren uit een langgerekte periode: van de Klassieke Oudheid en de Middeleeuwen tot in de zeventiende eeuw.
Filmbeelden van kunstenaarsduo Scheltens & Abbenes, bekend van hun werk voor luxe mode- en designmerken, laat marmeren beelden uit de museumcollectie de cameeën dragen als juwelen − zoals ze ooit waren bedoeld. Het ontwerp van de expositie en het idee voor de film is van de hand van Anika Ohlerich (Archetypisch). Esther de Vries verzorgde het grafisch ontwerp.
De Content Family Collection is de verzameling van Derek Content, een Amerikaan van Nederlandse komaf. Het Rijksmuseum van Oudheden kocht onlangs vrijwel zijn gehele collectie aan, met dank aan onder meer de Vereniging Rembrandt voor steun voor de aankoop van 42 topstukken uit deze verzameling. Door de aanwinst behoort de collectie gesneden stenen van het museum in één keer tot de topcollecties in Europa.

U vindt de tentoonstelling Cameeën in de Muzezaal, direct links nadat u de entreepoortjes van het museum bent doorgelopen.

Beeld: Cameeen compilatie ©RMO