Daniëlle van Zadelhoff (1963) begon ruim tien jaar geleden met fotograferen na een zware periode in haar leven. In fotografie vond zij een middel om haar eigen gevoelens te onderzoeken en tot uitdrukking te brengen. Eenzaamheid en kwetsbaar lopen als een rode draad door haar oeuvre.

Vanwege het sterke licht-donker contrast en de nadruk op het waarachtig uitbeelden van emoties vertoont haar werk verwantschap met schilderijen van 17e-eeuwse kunstenaars als Rembrandt, Rubens en Caravaggio.
Werkend in een klassieke traditie, met het moderne medium fotografie, legt Van Zadelhoff menselijke emoties vast die even herkenbaar en aangrijpend als tijdloos zijn.

Foto’s van Daniëlle van Zadelhoff worden getoond op exposities en beurzen over de hele wereld. Zij had solotentoonstellingen in musea in onder meer Brugge en Malaga.

Stadsmuseum Harderwijk organiseert in het voorjaar van 2024 de eerste Nederlandse museale solotentoonstelling van Daniëlle van Zadelhoff in tien jaar. Voor Van Zadelhoff, die in het Belgische Eeklo woont en werkt, voelt deze tentoonstelling een beetje als thuiskomen. Zij groeide op in Gelderland en had twintig jaar lang een winkel tegenover het Stadsmuseum Harderwijk.

Beeld: Daniëlle van Zadelhoff, Stadsmuseum Harderwijk