Tentoonstellingen aanmelden

Carlos Amorales – The Factory

Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

Tip van Museumtijdschrift:

Prachtige neontekeningen van een man wiens hoofd zwaarmoedig in zijn hand rust. Een zaalvullende mobile van koperen drumbekkens, waarop de bezoekers mogen slaan. Duizenden zwarte motten die over de museumzalen uitzwermen als een beeldschone plaag. De Mexicaanse, in Nederland aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten opgeleide Carlos Amorales is niet voor een gat te vangen. Bijna al zijn zaalvullende installaties zijn gericht op beleving, in een ingenieuze mengeling van poëzie en schoonheid met maatschappijkritiek. Zo verwordt het gezamenlijke drumstuk al snel in chaos in plaats van harmonie en mondt zijn studie naar taal uit in verregaande vijandigheid tegen een migrantenfamilie. En zijn kleurrijke weefsels vol blote mensen getiteld Orgy of Narcissus, speciaal voor de tentoonstelling gemaakt, getuigen eerder van eenzaamheid en nachtmerrie dan van seksueel plezier. Gaat dat zien!

Beeldcredit:
Carlos Amorales, ‘Black Cloud’, 2019
Carlos Amorales, ‘We’ll See How All Reverberates’, 2012

 

Het Stedelijk presenteert de eerste Noord-Europese solotentoonstelling van multidisciplinair kunstenaar Carlos Amorales (Mexico City, 1970) met een selectie van zijn werk van de afgelopen 22 jaar.

Deze tentoonstelling is een totaal-installatie in meerdere zalen waarin ruimtelijk werk, video, animatie, muurtekeningen, grafische kunst, muziek, geluid en performance verbanden met elkaar aangaan. Er zijn onder andere enkele vroege werken uit zijn tijd aan de Rijksakademie te zien. Amorales’ werk is constant in flux: muziekinstrumenten veranderen in menselijke figuren, letters worden ruimtelijk, videoanimaties transformeren in sculpturen. Het dromerige en sprookjesachtige idioom van Amorales’ films, animaties en installaties trekt de kijker zijn werk binnen, die vervolgens geconfronteerd wordt met een donker perspectief op menselijke relaties en de sociaal-politieke realiteit van Latijns-Amerika.

De tentoonstelling ‘Carlos Amorales – The Factory’ is mede tot stand gekomen dankzij de genereuze bijdrage van Ammodo.

Beeld: Carlos Amorales, ‘Los Amorales’, 1996. Met dank aan de kunstenaar, kurimanzutto en Nils Stærk

Van 23 nov 20 19

t/m 7 jun 20 20