Van juni tot en met september is op huis Verwolde de hoeden en accessoires tentoonstelling ‘Chapeau’ te zien tijdens openstellingsdagen.

Tot ver in de jaren 50 van de 20ste eeuw had men voor elke gelegenheid een passend hoofddeksel. Geen garderobe was compleet zonder een complimenterende hoed. Een greep uit de verscheidenheid die toen het dagelijks normaal vertolkte is nu te zien in deze tentoonstelling. Naast een aantal familiestukken zijn er hoeden en accessoires uit de 19 en 20ste eeuw te zien. Ook de oude ambacht van stro vlechten wordt getoond in kunstige hoedjes.

Eerstejaars leerlingen Toegepaste Beeldende Kunst van de AKI Artez Academie voor Art & Design Enschede, maken eigentijdse hoeden en -standaards geïnspireerd op 19 en 20ste -eeuwse hoofddeksels.

Tijdens de rondgang kunnen bezoekers op sommige dagen ook een demonstratie hoedenmaken tegenkomen.

De tentoonstelling kan op eigen gelegenheid bezocht worden vanaf 12:00 uur en is niet onderdeel van de reguliere rondleidingen.

Op het aansluitende programma staan op meerdere data de lezingen, ‘Hoeden van vroeger naar nu’ en ‘Het ontstaan van de strohoed’. Voor kinderen zijn er superleuke workshops ‘Hoedje van papier’.

Beeld: persbericht Huis Vervolde