Onze relatie met energie is een thema dat even oud, mythisch als strategisch is. In deze tentoonstelling volgt het kunstenaarscollectief On-Trade-Off het spoor van lithium.

Ze vertrekken hierbij vanuit het Congolese Manono waar recent de grootste wereldvoorraad lithiumerts werd ontdekt. Deze voormalige mijnstad zweeft tussen heden en verleden. Terwijl de littekens van de koloniale mijnindustrie nog zichtbaar zijn, maken multinationals zich op voor de ontginning van lithium, een cruciaal materiaal in de groene economie. De kunstwerken zoomen in op de globale race naar grondstoffen, van ontginning tot financiële speculatie, van ruwe materialen tot hightech eindproducten. De ‘Trade-Off’ is een ongelijke ruil.

Die speelt zich af tussen technologische groei en toenemende ongelijkheid, tussen overconsumptie en overleven, tussen de kostbare metalen die we argeloos in onze broekzak dragen en de handen die ze uit de aarde halen.

De kunstenaars focussen op samenwerking en kennisdeling en bieden zo een artistiek tegengewicht aan de economische logica van ontginning en uitbuiting. Naast een kritische blik, tonen ze evengoed de magie van energie en elektriciteit, de veerkracht van mens en land, en het geloof in een nieuwe zon.

KUNSTENAARS
Alexis Destoop, Marjolijn Dijkman, Pélagie Gbaguidi, Femke Herregraven, Alain Nsenga, Jean Katambayi Mukendi, Dorine Mokha, Elia Rediger, Musasa, Georges Senga, Pamela Tulizo, Maarten Vanden Eynde

Mogelijk gemaakt met steun van
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap; Amsterdams Fonds voor de Kunst; Stadsdeel Oost.