Tentoonstellingen aanmelden

Charles Dickens Kerst

Museum Veenendaal, Veenendaal

Kom helemaal in de kerststemming in Museum Veenendaal! Met mooie Charles Dickens prenten, kerstversiering en victoriaanse kostuums wanen we ons even terug in het 19e-eeuwse Engeland.

Charles Dickens
Charles John Huffam Dickens (7 feb. 1812 – 9 juni 1870) was een van de belangrijkste Engelse schrijvers tijdens het victoriaanse tijdperk. Zijn verhalen kenmerken zich door sociale misstanden, de cartooneske karakters en humor. Dickens grote doorbraak als schrijver kwam in 1836 met The Pickwick Papers. Daarna volgde nog velen verhalen, waaronder David Copperfield, Great Expectations, Oliver Twist, Nicholas Nickleby, A tale of two cities en A Christmas Carol.

A Christmas Carol verscheen in 1843 en was Dickens’ eerste en beroemdste kerstvertelling. Het verhaal gaat over een oude en verbitterde vrek, Ebenezer Scrooge. Scrooge is een financier en geldwisselaar. Zijn leven lang heeft hij zich gericht op het verkrijgen van meer geld en verder niets. Hij veracht andere zaken dan geld, inclusief vriendschap, liefde en de gedachte van het kerstfeest. In de nacht voor Kerstmis heeft hij een aantal dromen waardoor hij tot inkeer komt.

Uit het depot
Voor deze tentoonstelling zijn tevens twee kunstwerken uit het depot gehaald die normaliter niet te zien zijn in het museum. Het ene werk is een Voorstelling met moeder en kind, Maria en Jezus. Het andere werk is het schilderij De Kruisiging van kunstenaar Bernard Meddens (1913-1989). Beide werken zijn afkomstig uit de R.K. Willibrorduskerk aan de Nieuweweg-Noord te Veenendaal.

Van 1 dec 20 20

t/m 2 jan 20 21