Tentoonstellingen aanmelden

Charlotte Prodger SAF 05

Stedelijk Museum Amsterdam, Amsterdam

Het Stedelijk Museum presenteert de nieuwe video-installatie SaF05 van de Britse kunstenaar Charlotte Prodger (Bournemouth, 1974), die in 2018 de Turner Prize won. SaF05 was tijdens de afgelopen editie van de Biënnale van Venetië te zien.

SaF05 is het laatste deel van een autobiografische videotrilogie die begon met Stoneymollan Trail (2015) en BRIDGIT (2016). Beide traceren de opeenstapeling van affiniteiten, verlangens en verliezen die na verloop van tijd het zelfbesef vormgeven. SaF05 maakt gebruik van meerdere brontypes – archiefmateriaal, onderzoek en dagboeken – en combineert opnames uit diverse geografische locaties (de Schotse Hooglanden, de Great Basin-woestijn (westelijke VS), de Okavangodelta (Botswana) en de Griekse Ionische Eilanden). SaF05 is vernoemd naar een zeldzame leeuwin met manen, die in het werk voorkomt als een teken van queer verbondenheid en verlangen. Dit dier was de laatste van meerdere gemaande leeuwinnen die in de Okavangodelta werden vastgelegd, waarmee Prodger kennismaakte via een database met gedragsobservaties en opnames met cameravallen door natuurbeheerders.

Beeld: Charlotte Prodger, ‘SaF05’, installatie overzicht Venice Biennale 2019, met dank aan de kunstenaar; Koppe Astner, Glasgow en Hollybush Gardens, Londen. Foto: Cristiano Corte

Van 24 jan 20 21

t/m 6 jul 20 21