In de lente en zomer van 2024 verandert een deel van het Joods Museum in een bioscooptheater uit de jaren 1920 en 1930. Charlotte Salomon in Close up toont de invloed van film op Salomons wereldberoemde levenskunstwerk Leven? of Theater?

Leven? Of Theater?
Charlotte Salomon is een jonge Joodse vrouw in het Berlijn van de jaren dertig. Ze groeit op in een omgeving vol muziek, kunst en cultuur, en studeert aan de kunstacademie. In 1939 vlucht ze voor de nazi’s naar Zuid-Frankrijk waar ze bij haar grootouders verblijft. Daar maakt ze een, voor die tijd, bijzonder multimediaal kunstwerk dat bestaat uit bijna 800 gouaches. Salomon wordt in 1943 in Auschwitz vermoord. Ze is dan 26. In 1947 vinden haar ouders het kunstwerk, Leven? Of Theater? en publiceren het. Het werk spreekt tot de verbeelding van velen en wordt wereldberoemd.

Charlotte Salomon in Close up werpt nieuw licht op het werk van Salomon. Door filmbeelden uit die tijd te combineren met gouaches uit het kunstwerk, word je uitgenodigd mee te kijken naar de invloed van film uit vooroorlogs Berlijn op Salomons unieke artistieke nalatenschap.