In januari en februari is Helia Rafie gastkunstenaar in de Bierumer School, waar ze nieuw werk maakt. Het werk in ontwikkeling is te volgen tijdens de reguliere openingstijden.

Opgegroeid in Teheran, Iran, is haar artistieke praktijk diepgaand beïnvloed door de kenmerkende mix van chaos, paradoxen en moderniteit van de stad. Deze juxtapositie van traditionele en hedendaagse elementen binnen de uitgestrekte stedelijke structuren heeft allemaal zijn plaats gevonden in haar artistieke uitingen. Door de censuur en manipulatie van informatie in Iran groeide haar generatie op als digital natives, bevrijd door het internet. Het was essentieel om VPN’s en torrents te gebruiken, de enige manieren om de filter van de overheid te omzeilen. De Iraanse informatiebeperkingen en haar verlangen om meer te leren, hebben haar vertrouwd gemaakt met nieuwe manieren om de beschikbare technologieën te gebruiken.

‘Mijn werk draait om het snijvlak van realiteit, technologie en menselijke perceptie. Ik ben diep geïntrigeerd door de symbiotische relatie tussen menselijke verhalen en het digitale rijk – een rijk waar technologie en verhalen samenkomen om onze perspectieven uit te dagen.

Bierumer School biedt kunstenaars ruimte voor productie en presentatie en is iedere vrijdag en zaterdag open voor publiek van 14.00 – 17.00 uur. Bierumer School, Hereweg 12, 9906 PE Bierum www.bierumerschool.nl.