Met een overzichtstentoonstelling van de Britse fotograaf Chris Killip (VK, 1946 – 2020) presenteert Fotomuseum Den Haag het werk van een groot fotograaf, die nog relatief onbekend is bij het grote publiek.

Chris Killip wordt gezien als een van de meest invloedrijke naoorlogse Britse fotografen, geroemd om zijn empathische, maar vooral eerlijke documentaire blik. In dit overzicht worden meer dan 140 werken bijeengebracht, het meest complete overzicht van zijn werk tot nu toe, met ook nooit eerder vertoond werk.

Killip is met name bekend om het werk dat hij in de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw maakte in het noordoosten van Engeland. Engeland was niet meer het centrum van de industriële wereld. De ene na de andere grote fabriek in het noorden van Engeland sloot, met grote werkeloosheid als gevolg. Killip legde deze teloorgang vast en richtte zich op de working class, de mensen die het hardst werden getroffen door de economische aardverschuiving die plaatsvond. Hij wist deze mensen in hun volle waardigheid vast te leggen; nergens voelt zijn blik als oordelend. Vaak ontstond tussen Killip en de mensen die hij fotografeerde een vriendschappelijke relatie en hij keerde dan ook vaak terug – eerder zonder camera dan met. Killip bundelde het werk in het boek In Flagrante, dat werd gepubliceerd in 1988. Het wordt gezien als een van de belangrijkste fotoboeken ooit en is een grote inspiratiebron voor de generaties fotografen na Killip.

Beeld: Gordon in the water, Seacool Beach, Lynemouth, 1983, © Chris Killip Photography Trust/Magnum Photos